ARTIMIEJI RYTAI

Šis istorinis ir kultūrinis regionas plyti tarp Persijos įlankos ir Viduržemio jūros krantų. Aiškias sienas čia sunku nubrėžti, tačiau susimaišiusios Egipto, Turkijos, Irako, Izraelio, Jungtinių Arabų Emyratų, Jordanijos, Libano ir kitų šalių kultūros stipriai skiriasi nuo europietiškojo gyvenimo būdo. Virtuvės, beje, irgi. Nuo seno šiose šalyse maistui ir jam ruošti skiriama labai daug dėmesio ir pagarbos
AMERIKA
Amerikos virtuvė yra tikras skonių šokis. Ir klysta tie, kurie
mano, kad amerikiečiai valgo tik greitąjį maistą. Iš tiesų
šios šalies virtuvė – marga, daugialypė ir daugiaskonė, kaip
ir pati šalis. Ji noriai perima kitų šalių tradicijas, geriausius
prieskonius ir atvykėlių maisto ruošimo būdus. Daugiausia
Amerikos virtuvei įtakos padarė Pietų Amerikos, Anglijos,
Ramiojo vandenyno salos, taip pat Azijos ir Europos virtuvės.
PIETŲ AMERIKA IR MEKSIKA
Pietų Amerikoje ir Meksikoje karaliauja spalvos. Daug aštrios raudonos ir patiekaluose, kuriuos valgo šių šalių gyventojai. Sakoma, kad meksikiečiai moka pagaminti net 600 skirtingų patiekalų iš kukurūzų. Bene populiariausias meksikiečių patiekalas – į ritinėlį susukta tortilija, kurios viduje galite rasti ir mėsos, ir salotų, ir troškinio, ir pupų. Meksikiečiai tortiliją dažnai naudoja vietoj šaukšto – ima į rankas ir kabina mėsos troškinį.
VIDURŽEMIO JŪROS ŠALIŲ VIRTUVĖ
Prancūzija, Italija, Ispanija
Ties Viduržemio jūros krantais susitinka Afrika, Azija ir Europa. Susimaišę skoniai, švelnūs vėjai nuo jūros, daug saulės, šviežios daržovės ir vaisai, alyvuogių aliejus, makaronai, stipraus skonio sūriai, žuvis, jūrų gėrybės, vynas ir lėta valgymo tradicija šią virtuvę tarsi apgaubia permatoma lengvumo skraiste. Paprasta, subtilu ir naudinga, - taip būtų galima apibūdinti Viduržemio regiono patiekalus ir maisto tradiciją.
IŠ TOLIMŲJŲ RYTŲ
Kinija, Japonija, Korėja
Tolimųjų Rytų virtuvė mums – vis dar egzotika, nors be sušių ir kinų virtuvės patiekalų daugelis savo gyvenimo nebeįsivaizduojame. Šio regiono virtuvėje karaliauja ryžiai, raudonosios, žaliosios, ryžių bei sojų pupelės, žuvis, grybai, jūrų gėrybės ir žolės. Tolimųjų Rytų gyventojai valgo daug kiaulienos ir paukštienos, taip pat – daržovių, kurios gardinamos ryžių actu, sezamų sėklų aliejumi.
EUROPIETIŠKA VIRTUVĖ
Europos šalys viena iš kitos perėmė ne tik produktus, bet ir valgymo įpročius. Tačiau tradicijos, net ir šiais, moderniais laikais, vis dar gyvos.
Skandinavija
Žuvys, žuvys ir dar kartą žuvys. Jos yra tikras skandinavų virtuvės pasididžiavimas. Kad ir kaip šių šalių gyventojai skirtųsi vieni nuo kitų, žuvį jie valgo ir gamina visi. Keptą, rūkytą, džiovintą, virtą, sūdytą, netgi – pūdytą! Skandinavai – ir sumuštinių mėgėjai. Skaičiuojama, kad čia jų galima rasti daugiau nei 700 rūšių. Tarp dviejų bandelių ar juodos duonos gabalėlių dedama visko – silkės, žuvies, daržovių, sūrio, krevečių, kiaušinių, vaisių.
Vokietija
Sakoma, kad vokiečiai valgo daug ir rimtai. Jie mėgsta ikrus, skanauja keptų paršiukų su krienais, kepa kumpius ir savo gyvenimo neįsivaizduoja be dešrelių. Jas ruošia iš įvairios mėsos – ir iš jautienos, ir iš kiaulienos, ir iš paukštienos. Virtos kiaulių kojos, troškinti kopūstai, bulvės su lupenomis, bulvių košė, - kažką juk labai primena, argi ne? Taip ir neaišku, ar mes iš jų, ar jie iš mūsų šias sočios mitybos tradicijas perėmė...
Anglija
Britai virtuvėje kaip ir gyvenime tradicijų ypač laikosi. Savo stalo jie neįsivaizduoja be tradicinio kepsnio su Jorkšyro pudingu, be jautienos troškinio, be žuvies su bulvytėmis – fish and chips, be minkštai virtų kiaušinių ir trupininio obuolių pyrago.