Namų fabrikėlis

Iškeliaudama vasara paliko dovanų: obuoliai ir slyvos, kriaušės ir raustančios vėlyvosios avietės, cukinijos, moliūgai, agurkai ir pomidorai. Valgyti juos šviežius, parsineštus iš parduotuvės, turgaus ar močiutės sodo, be abejo, skaniausia. Tačiau gėrybių tiek, kad jos prašyte prašosi į stiklainėlius ir į žiemos sandėliuką. Konservavimas – nepaprastai kūrybiškas darbas. Vos vos pakeitę receptą, pridėję vieną ar kitą prieskonį, galite atrasti visiškai naują skonių derinį. Taigi, riškitės prijuostę ir įkurkite fabrikėlį namuose.

Pomidorų padažas iš keptų pomidorų
JUMS REIKĖS:  3 kg pomidorų; 2 didelių svogūnų; 1 česnako galvutės; 1 stiklinės cukraus; 2 valgomųjų šaukštų druskos; 1-2 aitriųjų paprikų; 100 ml aliejaus; šviežio rozmarino šakelės; šviežio raudonėlio šakelės; kelių žirnelių kvapiųjų pipirų; maltų juodųjų pipirų.

Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite į 4 dalis, nepamirškite išimti kotelio. Svogūnus nulupkite, taip pat supjaustykite ketvirčiais. Česnaką nulupkite ir nupjaukite viršų, kad geriau išbėgtų sultys. Nepjaustytas aitriąsias paprikas ir visas kitas daržoves dėkite į kepimo skardą. Suberkite druską, cukrų, pipirus, apšlakstykite aliejumi. Kepkite apie 2 valandas. Kai daržovės iškeps, išimkite česnako galvą, aitriąsias paprikas ir prieskonių šakeles. Daržoves sutrinkite elektriniu smulkintuvu, pilkite į puodą, užvirinkite. Nugraibę putas, supilstykite į sterilius stiklainius.

Aštrios agurkų riekelės
JUMS REIKĖS:  2 kg nuluptų ir riekelėmis; supjaustytų agurkų; 4 valgomųjų šaukštų druskos; 700 g cukraus; 3 aitriųjų paprikų; 1,5 stiklinės 9 proc. acto; 2 česnako galvučių; 3 valgomųjų šaukštų; saulėgrąžų aliejaus.

Nuluptus ir riekelėmis supjaustytus agurkus apiberkite 4 valgomaisiais šaukštais druskos. Dubenį uždenkite ir palaikykite 12 valandų. Tuomet suberkite cukrų, smulkiai pjaustytas aitriąsias paprikas ir plonai supjaustytus česnakus, supilkite actą ir aliejų. Viską gerai išmaišykite ir palikite dar pastovėti per naktį. Kitą rytą sukimškite agurkus į stiklainėlius ir užpilkite skysčiu, kurio bus daug. Užsukite. Kaitinti nereikia.

Kvepiantys maišeliai
Druska, cukrus, rūgštis ir prieskoniai, – iš šių ingredientų jūs galite sukurti bet kokį marinatą. Jei norite konservatyvesnio, naudokite labiau įprastus, bet jei svajojate sukurti unikalų receptą, griebkite mišinius. Iš įvairiausių prieskoninių žolių galite ir savo mėgstamą sumaišyti.

Lauro lapai
Virtuvę be lauro lapų sunku įsivaizduoti. Šis prieskonis tinka prie ryžių, mėsos, daržovių ir žuvies. Laurų lapų dedama į troškinius, sriubas, jie – puikus žuvies, mėsos marinatų priedas. Dedame jų ir į stiklainius – marinuodami pomidorus, cukinijas, grybus, marinuodami ar raugdami agurkus.

Agurkams marinuoti
Laiko patikrinta: juodieji ir kvapnieji pipirai, garstyčių grūdeliai, krapai, lauro lapai. Tiks ir agurkams raugti, ir marinuoti.