Pusryčių čempionai

Sutikite: dar visai neseniai apie klevų sirupą nieko nežinojote. Rusvą, klampų, medų primenantį sirupą labiausiai išpopuliarino… filmai. Tai juose amerikiečiai vaikai blynus valgo su gardžiuoju padažu „Maple syrup“.

Kur dar galima naudoti klevų sirupą? Vaikai jums pasakys, kad klevų sirupu pagardinti vaniliniai ledai yra nepaprasto skonio. Klevų sirupu skanu saldinti arbatą, jo dedama į pyragus, desertus.

Kasmet Kanadoje pavasarį, kai bunda gamta, šalyje vyksta Klevų šventės. Pati garsiausia vyksta Ontarijo provincijoje. Per šventę organizuojamos išvykos į gamtą, rengiamos klevų sirupo degustacijos, ragaujami specialiai šventei paruošt patiekalai.

Įdomu: lietuviškas klevų sirupo atitikmuo – sulainis. Gamtininkai tikina, kad jo lengvai galima pasigaminti iš klevų sulos. Tik turite žinoti, kad iš 10 litrų sulos lieka vos 100 ml klevų sirupo.

Skrudinta riekelė duonos, aptepta riešutų sviestu. Dar visai neseniai lietuviai būtų tik pečiais patraukę, jei kas pasiūlytų tokį pusryčių patiekalą. Šiandien riešutų sviestas tampa neatskiriama pusryčių stalo dalimi, o kartais – ir didžiausiu čempionu. Maistinga, sotu ir labai skanu.