A + C = vėsa

Sunku įsivaizduoti Lietuvą be agurkų. Juk valgome šią daržovę labai įvairiai – šviežią traškančią, keletą dienų paraugintą, marinuotą ir užraugtą žiemai. Tačiau taip buvo ne visada. Į Europą agurkai atkeliavo iš pietvakarių Azijos, į Lietuvą juos atvežė Vytautas Didysis drauge su belaisviais karaimais. Paaiškėjo, kad agurkų sėklos ir mūsų žemėje gerai dera. Yra išlikę žinių, kad Trakų apylinkėse agurkai minimi jau 1428-aisiais metais, juos čia augino ir karaimai, ir totoriai, vėliau daržovę paskleidę po visą Lietuvą.

Mokslininkai sako, kad citrina turi dešimtis, o gal net šimtus sveikatai naudingų savybių. Ir vitaminas C čia groja pirmuoju smuiku. Stiklinė šilto vandens su šviežiomis citrinų sultimis organizmui suteikia žvalumo, o virškinimo sistemą paruošia dienai. Citrinos minkštimas ir žievelė turi medžiagų, kurios padeda kovoti su grybeliais, bakterijomis ir virusais. Malonus citrinų kvapas kuria darbingą aplinką, skatina laimės jausmą. Citrusiniai kvapai gaivina orą, taigi, kai valgote citrinas, žievelių neišmeskite, sudėkite jas į stiklinį indą ir pastatykite kambaryje.

Įdomūs faktai apie agurkus

aprūpina organizmą vandeniu; gydo saulės nudegimus; šalina toksinus; gerina virškinimą, lieknina.

Ar girdėjote apie citrininius agurkus? Nors skonis nieko bendra su citrina neturi, prinokę jie labai primena citrinas. Augintojai teigia, kad tokie agurkai itin vertingi: gerina apetitą, reguliuoja skrandžio, kepenų ir inkstų veiklą, juose labai daug vitamino C.

pasiigaminkite agurkų kaukę pavargusioms akims atgaivinti

Atpjaukite du storus agurko griežinėlius. Palaikykite juos pusvalandį šaldytuve. Ištraukę uždėkite juos ant užmerktų vokų ir palaikykite bent 15 minučių.

Patarimas: citrinų sultys puikiai balina odą. Po darbo sode nusiplaukite rankas ir patrinkite pirštus bei nagus per pusę perpjautos citrinos puselėmis. Atrodys lyg nieko nebuvę.