Žalias lapas

Kada dar, jei ne vasarą, valgyti salotas! Šviežias, traškančias, į save sugėrusias saulės šviesą ir šilumą, laistytas lietumi ir kruopščiai surinktas. Jos - gaivus ir lengvas vasaros maistas, kai ir pačiam norisi būti lengvam.

Ką tik iš daržo!

Sumaišykite saują salotinių sultenių, sauja gražgarsčių, sauja špinatų, pašlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir šlakeliu balzaminio acto. Ant viršaus užberkite kedro riešutų. Tinka vienos ir prie įvairiausių patiekalų.

Geras užpilas – pusė sėkmės

Žaliuosius salotų lapus skanu kramsnoti be nieko, tačiau sumaišyti salotose, jie įgauna naujų skonių ir prieskonių. Bet būkite atsargūs – padažas gali salotas paskaninti, bet gali ir sugadinti. Todėl ruoškite juos itin kruopščiai ir stenkitės nepadauginti prieskonių. Kad salotos dubenyje išliktų traškios, svarbu žinoti keletą taisyklių. Prieš gamindami salotas, žaliuosius lapus ir daržoves ar vaisius nuplaukite šaltu vandeniu. Geriausia – po tekančiu švelnia srove.

Nuplovę daržoves ir salotų lapus būtinai nusausinkite – tam labai tinka popierinis rankšluostis ar įprastas virtuvinis rankšluostis. Stipriai nespauskite, tiesiog pridenkite rankšluosčiu salotas ir lengvai spustelėkite. Salotų lapus patogu džiovinti specialia lapinių salotų džiovykle.

Balzaminis padažas
Paruošti 250 ml padažo jums reikės:
180 ml alyvuogių aliejaus
60 ml balzaminio acto
1 šaukštelio medaus arba klevų sirupo
1 šaukštelio mėgstamų garstyčių
pagal skonį druskos, pipirų.

Visus ingredientus sudėkite į stiklainiuką ar dubenėlį, uždenkite dangteliu ir gerai supurtykite iki vienalytės konsistencijos.

Medaus ir garstyčių padažas
Paruošti 250 ml padažo jums reikės:
50 g medaus
50 g Dižono garstyčių
50 g citrinos sulčių
50 g alyvuogių aliejaus
pipirų, druskos pagal skonį

Sumaišykite medų ir garstyčias, gerai išplakite. Supilkite citrinų sultis, suberkite druską, pipirus. Aliejų pilkite lėtai, plakdami šluotele.